Onlangs werden we weer opgeschrikt van het bericht dat er in Europa zeker 753 hotels, campings en appartementen die tussen 1990 en 2011 kampten met periodieke, soms jaarlijkse besmettingen met legionella, een bacterie die de dodelijke veteranenziekte kan veroorzaken. Geen best bericht en het zal jou maar treffen. Maar hoe zit het in onze kantoren en winkelcentra?

Ook leegstaande kantoren of gedeeltelijke leegstaande kantoren zijn een bron voor legionella bacteriën. Nieuwe gebruikers lopen het risico met de bacterie besmet te raken. In dat geval is de eigenaar van het kantoor wettelijk aansprakelijk. We merken soms dat vastgoedeigenaren nauwelijks maatregelen nemen om besmetting tegen te gaan.Nu kantoren massaal leeg staan vanwege de slechte economie, groeien de risico’s van legionella”. “Veel van zulke gebouwen hebben bijvoorbeeld een doucheruimte voor het personeel, en als die na lange tijd weer wordt gebruikt, bestaat het risico besmet te raken met de bacterie.”

Maar ook bestaande gebruikers in een gedeeltelijk leegstaand kantoor of winkelcentrum kunnen worden getroffen door een legionella uitbraak. Leidingen worden soms niet meer gebruikt terwijl ze wel in verbinding staan met het waterleidingsysteem in het gebouw. De eigenaar is in ieder geval aansprakelijk als het mis gaat en dat kan fiks in de papieren lopen.

Toch staat legionellapreventie op een laag pitje, vaak vanwege de slechte economie , en dat is eigenlijk onverantwoord. Immers de besmetting, die ook wel bekent staat als de veteranenziekte, vergt jaarlijks vele slachtoffers van lichte gevallen tot gevallen met een dodelijke afloop. Dus bekijk ook eens de situatie in uw pand en bekijk eens op uw afrekening servicekosten of daarin een post is opgenomen voor de controle op legionellabesmetting. Kijk ook eens of er rapportage of een ricicoanalyse is van de situatie in uw pand.
Immers een goed en gezond gebouw of winkelcentrum kan veel narigheid voorkomen.

Legionella bij honderden hotels en campings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *